Vi tar världen till Novia


Som studerande är det viktigt att våga prova på nya saker och utmana sig själv. Utbildningen skall också ge det man inte visste man behövde.

Marcus Söderström, utbildningsledare vid Yrkeshögskolan Novia, öppnar dörr efter dörr till olika ensemblerum – där inne finns hans studerande. Campuset andas någonting stort i vardagen. Här är man definitivt i takt med varandra. Här ryms drömmar och passion. Här byggs nätverk som bäst. Utan att alla studerande kanske ens vet om att det är just det som de gör. Mycket i vardagen handlar om en respektfull kommunikation gentemot varandra.

– Det är helt fantastiskt att få vara med när studerande hittar sin egen väg att gå, säger Söderström. Ska vi finnas här där vi är så skall vi kunna ta in världen hit. Impulserna utifrån måste ständigt få återkomma. Mitt jobb är att ge förutsättningar åt studerande att lära sig, handleda och se dem växa och bygga upp sin musikaliska och konstnärliga identitet. Som studerande är det viktigt att våga prova på nya saker och utmana sig själv. Utbildningen skall också ge det man inte visste man behövde.

Söderström har jobbat fram trogna nätverk från tiden vid Lafo, Sverige och senare New York. Och efter det landade han också vid Åbo Akademi. Med andra ord har han starka nätverk och kontakter från olika skeden av och platser i livet.

– Själv har jag alltid gått efter kunskap och inte följt några normer, säger Söderström. Min allra första mentor var min far och i lågstadiet betydde eldsjälen Berndt Norrbo väldigt mycket. Under den tiden startade jag faktiskt mitt första band, minns Söderström.

Studierna på tredje stadiet handlar om att fortsätta bygga den musikaliska identiteten och kompetensen. Då krävs det också internationella kontakter och influenser.

– Man ska bjuda på sig själv – vi har alla en musikalisk identitet som vi vilar på. Jag har själv en bred kompetens som musiker som är min starka identitet. Tiden i New York var fantastisk med all puls och den miljö som den erbjöd inom musikbranschen. Det kan vi också ta in här! Därför är jag extra glad över en föreläsning som vi har ikväll där professor Richard Smith föreläser för våra studerande direkt från Los Angeles- via zoom. Det är ett bra exempel på hur vi kan ge de viktigaste nycklarna till våra studerade samtidigt som det är de själva som skall ta vara på dem och använda dem framåt.


16.11.2020
 /