Allt börjar med en stark passion


Att få jobba med unga studerande och se deras utveckling – det är verkligt häftigt!

I Yrkesakademins korridorer tar många blivande musiker sina första viktiga steg. Att man huserar i samma hus som Novia och Wava institutet i Campus Allegro är en klar fördel. Här byggs nationella och internationella kontakter i tidigt skede.

En grundexamen i musik är ett viktigt steg i studiestigen och karriären. Samtidigt som man studerar jobbar man också med sin identitet som musiker, det handlar om att växa som människa. Musikerutbildningens lärartrio Carl-Johan Hultgren, Rickard Slotte och Johan “Nisse” Nybäck är alla överens. Musik måste handla om passion.

– Att få jobba med unga studerande och se deras utveckling – det är verkligt häftigt! säger Carl-Johan Hultgren. Musik är min egen passion och min studiestig gick faktiskt via Lafo för att sedan gå vidare till Novia. Nu har jag undervisat inom musik i 10 år!

Rickard Slotte är trumpetist och har hand om teoretiska ämnen samt ensembler och arrangering. Han känner en stor tillfredsställelse över att det går bra för YA:s elever.

– Det här är ett varierande och stimulerande jobb på alla sätt, säger Slotte. Man blir en bra människokännare när man jobbar så nära studerande. Majoriteten av våra studerande söker sig vidare till Novia men vi har också alumner i t.ex. Berlin, Amsterdam och många i Sverige.

– Man kan söka till YA! via kontinuerlig ansökan och det betyder att utbildningen kan ta in nya studerande egentligen när som helst, berättar Johan ”Nisse” Nybäck.

– I dagens läge har vi ca 20 studerade hos oss. En del kommer till oss direkt efter grundskolan och andra från folkhögskolor. Även en betydlig mängd har sökt sig till musikerutbildningen efter studier inom andra områden. Nya studerande kan ha varierande erfarenhet av branschen men det gemensamma är ett brinnande intresse.