Magkänslan ledde Hanna till Lappfjärds folkhögskolas musikproduktionslinje


Hanna Streng, 23 år från Jakobstad, studerar musikproduktionslinjen på Lappfjärds folkhögskola. Innan hon flyttade till Lappfjärd hade hon studerat i Kalifornien, USA, där hon spenderade en stor del av sin fritid med konst och musik. När det sen var dags att fundera på vidare studier hade hon undersökt olika musikutbildningar i Sverige. Ödet hade ett finger med i spelet, och hon upptäckte att Lappfjärds folkhögskola hade en musikproduktionslinje via reklam på Instagram.

Musiken har alltid varit en del av Hannas liv. Hon började spela piano som 6-åring, och har också sedan dess sjungit och spelat i en hel del band. Låtskrivandet är ändå det som har varit mest givande.

– Jag får en stor kick av att skriva låtar. Att skriva och producera musik är som en terapi för mig. Ibland när jag inte vet vad jag känner eller tänker så kommer det ut via musiken.

Studierna på Lappfjärds folkhögskola

I Hannas familj finns musikintresset lika starkt. Tillsammans med sin bror brukar hon skriva och producera låtar, berättar hon. Hon bestämde sig för att satsa ett år på att utveckla sitt låtskrivande. För Hanna har Lappfjärd folkhögskola varit en plats där hon har kunnat fokusera helhjärtat på musiken.

– Jag tycker om att det är en liten skola, det blir familjärt. Man lär känna folk lätt. Sen får man mycket individuell undervisning på skolan. Man kan lätt fråga om hjälp och handledning när man skriver låtar – ‘Kan jag pitcha det här? Kan du ge tips om de här ackorden?’ Det finns också tillgång till hjälp om man vill lära sig spela något instrument.

Att valet sist och slutligen föll på Lappfjärd folkhögskola berodde till stor del på magkänslan. Det var ett spontant val att söka in, och när hon besökte skolan i samband med inträdesintervjun kände hon att det var rätt plats för att utveckla sitt låtskrivande.

Framtiden finns i musiken

Hanna har trivts bra med sina studier. Trots pandemin har hon kunnat genomföra närstudier vid skolan. Vid musikproduktionslinjen ligger fokuset främst på att lära sig skriva låtar samt produktion och mixning, och att utveckla sin musik. I utbildningen ingår även andra ämnen inom musiken såsom musikteori, rytm och musikhistoria.

För Hanna är drömmen att få fortsätta skriva och spela musik i framtiden. Hon kan ändå tänka sig att kombinera sin dröm med andra intressen – efter musikproduktionslinjen blir det kanske småbarnspedagogik.

– Jag har också andra intressen vid sidan av musiken som jag skulle vilja fortsätta att jobba med. Till exempel skulle jag vara intresserad av att plugga småbarnspedagogik. Sen skulle jag kunna kombinera det intresset med musiken.


10.02.2021
 /