På Lärkkulla studerar man det man älskar


Lärkkulla folkakademi täcks av ett tunt lager med snö, julsånger ljuder i korridoren och granen är redan klädd. Korridoren är fylld av glada röster och en värme möter en direkt man äntrar huvudingången. Här studerar man med det man älskar – det både syns och hörs.

Kristoffer “Stoffe” Holmberg som är programchef på Lärkkulla folkakademi känner sig som hemma i huset. En gång i tiden studerande Holmberg själv här. – Min egen bana gick via konservatoriet i Åbo (numera Åbo yrkeshögskola) till Yrkeshögskolan Novia där jag avlade min Bachelorexamen. Under tiden fick jag jobb vid musikinstitutet i min hemtrakt Ekenäs och efter det landade jag här. Nu är jag på mitt åttonde år i huset.

Numera studerar Holmberg även på mastersnivå vid Novia. Han ser utveckling som ett måste.

– Man får inte stagnera, helt enkelt. Vi har en bred studerandebas i dag. Varje år möter jag drivna människor som antingen vill bygga en karriär från dag ett eller så vill de bara växa till sig och utvecklas som individer. Efter studierna går en del vidare till Novia, Sibelius-Akademin eller så åker de utomlands för andra studier. Det finns till och med musikalstuderande som gått vidare till Balettakademin i Göteborg, berättar Holmberg.

– Vi är ju också något av ett “tänkarår” för en del studerande och det är en viktig uppgift för vår del. Själv får jag energi av att se hur studerande hittar sin bana här hos oss.

Ny studielinje lanseras 2021

På Lärkkulla folkakademi kan man studera språk, musik eller musikal under ett helt läsår. Språkutbildningarna är ett starkt kort men musiklinjerna är kanske det som Lärkkulla är mest känt för. Trots samma utmaningar som alla andra skolor med krympande årskullar har Lärkkulla lyckats hålla sin rekrytering av nya studerande stabil.

Från nästa höst finns det fyra avdelningar inom det som kallas för Lärkkulla music. Det är Lärkkulla pop&rock, som är musiklinjen där man fokuserar på rytmmusik och bandspel, Lärkkulla musical, som ger heltidsstudier i sång, dans och teaterkonst samt Lärkkulla combined som är en kombination av språk och musikstudier.

Och det tar inte slut här. Nu lanserar Lärkkulla också en ny studielinje till hösten 2021. “Singer&Songwriter”-linjen kommer att ledas av Sandra Långbacka och Paul Uotila och fokuserar på artisteri, låtskrivning och produktion.

Båda med en gedigen musikkarriär i ryggen och studier vid Sibelius-Akademin. Långbacka är artist och låtskrivare själv men också musikpedagog från Sibelius-Akademin. Uotila å sin sida har varit en del av gruppen Satin Cirkus och gör numera karriär som “Paul Elias”. Bara det här året har han gett ut 17 låtar och sitter med ett skivkontrakt med Universal Music Finland.

– Jag är glad och stolt! Tidigare har vi satsat mera på band men via den nya linjen fokuserar vi på hur man ska jobba sig fram, producera egen musik och stärka det egna entreprenörskapet, säger Holmberg. Vi tror det ligger i tiden.

– Utbildningar är viktiga nätverk, säger Långbacka. Det är här man träffar varandra och får nya kontakter. I den här helheten vill vi ge en mångsidighet men också en inblick i hur artistskap och branschen som helhet fungerar. Därför försöker vi också basera en del av intrycken utifrån på just återkommande gästföreläsare.

– Det har varit mycket mera fokus på att skriva i år, säger Uotila. Branschen har haft ett tufft år på alla sätt men det har också öppnat upp en större satsning på innehållet. Det skall vi också jobba med i den här studiehelheten.


Utbildningen Singer&Songwriter inleds höstterminen 2021


14.12.2020
 /