Casper Sahlström: Vår uppgift är att få våra studerande att lysa


Casper Sahlström, Lappfjärds folkhögskola

Casper Sahlström kom till Lappfjärds folkhögskola som studerande 1994. Då visste han redan att musiken väckte en passion och dragningskraft hos honom som han ville utveckla vidare. Från den stunden blev musiken mer än en hobby.

Vår uppgift är att ta vara på och upptäcka talanger – vi skall få dem att växa och lysa. Den här grunden i vårt arbete förändras aldrig.

Idag är Sahlström biträdande rektor vid Lappfjärds folkhögskola (Lafo) och har genom åren stegvis byggt på sin egen kompetens. Med både studier och examina vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia är Sahlström själv ett perfekt exempel på ett brett kunskapssökande.

– Musik har alltid varit en självklarhet i mitt liv och det beror säkert också på att min pappa alltid sysslat med musik, säger Sahlström. Redan som liten startade jag ett eget band som körde Hurriganes-covers och på den tiden var det paffgitarrer som gällde, skrattar Casper.

– När jag kom till Lafo i tiderna så “nördade” jag in mig ordentligt. Jag tog del av allt som fanns! Efter ett tag insåg jag att jag trivs i situationer där man driver mycket annat runt själva musiken och såg nätverken som väldigt viktiga. Vi samarbetar idag på många plan inom musikutbildning.fi – vi ser inte varandra som kokurrenter utan vi hjälper och kompletterar varandra. Det är en styrka för hela branschen.

När man jämför musikbranschen 1994 med idag ser Sahlström tydligt att förändringar skett. Men visst finns det saker som aldrig förändras.

– Alla bär på en talang och på olika förmågor. Hos en del är det väldigt tydligt vad de vill medan vi ofta ser även dolda förmågor som skall lyftas. Vår uppgift är att ta vara på och upptäcka talanger – vi skall få dem att växa och lysa. Den här grunden i vårt arbete förändras aldrig.

Entreprenörskapet växer

Det krävs att man växer som människa för att kunna komma med stora förändringar inom sin bransch

På Lafo samlas allt från nybörjare till proffs vilket ger en spännande smältdegel där man lär av varandra. Det personliga entreprenörskapet tar allt större plats.

– Jag ser att det personliga entreprenörskapet blir allt viktigare. Tidigare hade man stora team bakom allt men numera är min sin egen producent i det mesta. Det som är typiskt för Lafo är att vi ger en kunskapsbredd samtidigt som vi utgör en viktig aktör i processen att “växa som människa och musiker”. Det hinner hända mycket under den tid studeranden är hos oss.

– Det krävs att man växer som människa för att kunna komma med stora förändringar inom sin bransch, säger Sahlström. Det som jag märker nu är att många är rätt “ostöpta” när det kommer till oss. Det finns alla gånger inte tid att växa och under studieåren förändras man ganska mycket. Det är här det intressanta sker! Jag tror själv mycket på att våga låta dessa skeden ta tid, att ta vara på det som utbildare och stöda upp framåt. Och då har vi i Svenskfinland och inom musikutbildning.fi ett fantastiskt nätverk och kompetens hela vägen!


24.11.2020
 /