Williams nätverk boostades av studier vid YA


William Ahlskog från Nykarleby är 17 år gammal och studerar andra året på musikerutbildningen vid Yrkesakademin i Österbotten. Han spelar trummor och gillar att producera EDM musik. Helst lyssnar han på heavy metal.

William lärde sig sjunga innan han kunde tala, berättar hans mamma.

– Enligt min mamma lärde jag mig att sjunga innan jag lärde mig att tala. Jag kunde snabbt härma melodier. Sen när jag var ungefär 7-8 år började jag spela trummor, berättar William.

Redan under högstadietiden hade William ställt in siktet mot Yrkesakademin i Österbotten. Han ville studera musik, och visste att det fanns en musikerutbildning vid skolan.

– I högstadiet kände jag att YA var ett bra alternativ och fattade då beslutet att jag skulle söka in. Jag kände en kompis som också spelar trummor och som studerade på YA, så jag hade hört bra saker om skolan.

Studierna vid Yrkesakademin i Österbotten

William är nöjd över sitt val av utbildning. Han trivs väldigt bra, och känner sig motiverad under studierna.

– Det är en fantastisk skola. Jag skulle inte kunna föreställa mig att studera någon annanstans. Det beror också säkert på att jag är supermotiverad i alla ämnen. Jättekul att man får lära sig det man faktiskt behöver i arbetslivet.

Utbildningen har passat honom väldigt bra på flera sätt. Han upplever en bra balans mellan lektioner och fritid, vilket ger honom tid att öva sitt instrument. I utbildningen ingår bland annat instrumentlektioner i huvud- och biämne, musikteori, musikproduktion, och musikhistoria.

– Man får lära sig alltifrån att producera låtar till att dra ihop egna band, säger William.

William upplever att hans nätverk har fått en boost efter att han började studera vid YA. Närvaron till Novia och andra utbildningsprogram har gett honom kontakter även utanför sitt eget program.

– I utbildningen finns både obligatoriska och valbara bandkurser. Just nu är jag med i flera men i en av dem är min uppgift att ta kontakt med folk och dra ihop ett band. I kursen ska man kunna visa att man självständigt kan sätta ihop ett band. Jag har fått tag i folk både från YA och utanför skolan.

Mångsysslare inom musiken

När man studerat vid YA vet man ungefär hur det är att studera vid Novia.

Efter studierna vid YA kommer William att fortsätta med musiken. Han är inte säker ännu på vart han ska leta sig, men han har ännu tid att fundera.

– Jag kommer att fortsätta studera musik. Ett alternativ vore att fortsätta studierna vid Novia. När man studerat vid YA vet man ungefär hur det är att studera vid Novia. Ett annat alternativ vore att söka in till en musikproduktionslinje.

William är en mångsysslare i grunden och har många strängar på sin lyra. Därför vill han inte begränsa sig till en enda dröm – han har flera.

– Min största dröm att få göra flera saker inom musiken. Jag vill göra det jag har ett driv för, om det så är att producera och skriva musik, vara med i en orkester eller ett band eller vadsomhelst. Jag vill göra det som jag tycker är drivande och kul.