“Så här roligt kan man kanske alltid ha det”


Sibeliusakademin vid Konstuniversitetet huserar i det ståtliga Musikhuset i Helsingfors. Det invigdes 2011 och här finns undervisnings- och övningslokaler som är avsedda för studerande. I korridorerna hörs det som förväntas av Sibeliusakademin: musik. Två studerande Lina Sandvik och Matilda Wikström utstrålar ett harmoniskt lugn när de berättar om sina studier i musikpedagogik.

– Jag kommer från en väldigt musikalisk familj och började spela fiol som liten, säger Lina Sandvik som ursprungligen kommer från Nykarleby. – Jag spelade länge vid Jakobstads musikinstitut och beslöt mig efter studentexamen att söka till Lärkkulla folkakademi. Jag trivdes fantastiskt bra där och mellanåret fick mig att inse att “så här roligt kan man kanske alltid ha det!”. Med det sökte jag in till Sibeliusakademin – och kom faktiskt in! Det var lite överraskande just då och jag är faktiskt jätteglad över att få vara här.

Matilda Wikströms intresse för musik tände också till i unga år. Hennes bana började med musiklekskolor och pianolektioner. Det gick naturligt vidare till studier vid Tölö gymnasium och specialiseringslinje inom musik.

– För mig är musik en naturlig del av vardagen. Jag har levt så länge med musik i mitt liv att jag inte kan föreställa mig att leva utan musiken. Efter gymnasiet valde jag att söka in till Novia och inledde mina studier där 2014. Det var fina år! Efter min examen där så jobbade jag ett tag som klasslärare och på den vägen är det. Jag kom in till Sibeliusakademin på andra försöket.

En stark gemenskap

Den gemenskap som präglar studiesammanhangen är något som både Sandvik och Wikström återkommer till. Speciellt under det år som nu präglas av en en pandemi är det extra viktigt att man hittar stöd i varandra.

– Vi är ett stort universitet med många olika linjer och de som studerar här är drivna, konstaterar WIkström och Sandvik. Det finns så många möjligheter här och vi är bra på att stötta upp varandra.

Sandviks huvudämne är sång medan Wikström studerar pop/jazzpiano. Deras studiestigar har varit breda från början men också målmedvetna. Det som förenar dem båda är det djupa intresset för musik. Att det är en naturlig del av livet.

– Jag mår helt enkelt bra av musik. Det märkte jag tydligt när jag studerade annat ett år och inte kunde musicera på samma sätt.

– På samma sätt var Novia en tid då jag utvecklades mycket. Det gav mig en mångsidighet som jag har nytta av idag, tillägger Wikström.

Det har varit ett konstigt år för alla men det har ändå gått bra att vara på distans, säger Wikström. Men jag kan säga att de dagar som vi fått komma till skolan har varit stora dagar för oss alla!

Sandvik studerar till musiklärare och tycker mycket om studieupplägget.

– Det är omväxlande och passar mig jättebra. En del av de studerande blir också instrumentlärare och leder körer. Kanske jag börjar jobba som musiklärare efter min examen – jag trivs bra med att undervisa tonåringar och vuxna.

Wikström konstaterar att hon helt enkelt inte kommer undan musiken. För henne är musiken nämligen självklarhet.