Peik Holländer: “Det är häftigt när det klickar till”


Peik Holländer, programansvarig för musiklinjen vid Akan, är inte i uppväxt i en musikerfamilj. Familjen lyssnade mycket på musik men han var den första som gjorde musiken till en hobby. En hobby som i sin tur senare blev ett yrke.

– Jag satsade på musiken både som hobby och yrke. Ingen annan i familjen har gått den banan. Men båda mina föräldrar hade ändå ett starkt förhållande till musik. Mitt första minne hemifrån var min pappas samling med Elvis-LP:n. Men vi lyssnade också på klassisk musik och som tioåring började jag med pianolektioner. Sen kom sången under tonårstiden.

På den vägen gick det sedan. Holländer, hemma från Åland, inledde studier i musikpedagogik vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Det visade sig vara avgörande för hans karriär framåt.

– Under min studietid öppnades helt nya världar inom musiken upp för mig. Jag kom in som klassisk pianist men utexaminerades som pop/jazz-sångare med kompetenser som sångpedagog, körledare, bandlärare och mycket mer. Jag har också haft turen att få pröva på mycket. En av mina absoluta höjdpunkter i karriären som körledare, till exempel, måste nog vara Skolmusik 2017. Det var otroligt mäktigt att dirigera 1000 lågstadieelever!

När Borgå folkakademi, Akan, startade upp sin musiklinje anställdes Holländer som programansvarig och han stortrivs. Efter en paus med kreativa linjer har Akan nu satsat på musiken, och det första året med musiklinje visade att det fanns ett klart behov.

– Jag fick äran att starta upp musiklinjen och nu har vi en jättetrevlig grupp som också har en tydlig regional spridning. En del kommer till oss direkt från grundskolan eller gymnasiet medan andra kanske tar ett mellanår senare. Vi har haft stor fokus på låtskrivning och bandspel, eftersom det är det som intresserar årets gäng mest.

Det är underbart att få vara med när det som en studerande övat och jobbat hårt för plötsligt faller på plats – det klickar helt enkelt.

Musiken började som en hobby i tiderna och det visade sig bli det bästa yrkesvalet för Holländer.

– Musiken har vuxit till att betyda så mycket för mig. Det är det största i mitt liv och valet av musikpedagogik var så rätt för min del. Det är underbart att få vara med när det som en studerande övat och jobbat hårt för plötsligt faller på plats – det klickar helt enkelt. Det är för sådana kickar jag gör det här jobbet.


17.12.2020
 /