Musik är som terapi för själen


Jessica Lindahl är 30 år och hemma från Sibbo. Hon har bott i Borgå de senaste sju åren tillsammans med sin man och tre barn och studerar musik vid Borgå Folkakademi, Akan.

Lindahl är utbildad frisör i grunden och de senaste åren har hon varit hemma och njutit av tiden tillsammans med sina barn. Så småningom växte intresset för musik och hon fick höra om Akan från en vän som själv hade studerat där.

– Mitt musikintresse började först i vuxen ålder, säger Lindahl. År 2016 köpte jag min första gitarr och jag har inte alls spelat eller sjungit innan det. Jag träffade min man som är musiker och då märkte jag att jag faktiskt kan lära mig!

Lindahl gillar att spela gitarr, sjunga och skriva egna låtar och vid Akan har hon fått möjlighet att testa flera olika instrument – som t.ex. trummor och bas.

– Min musiksmak varierar och ändras efter humöret. Jag lyssnar bland annat på rap, reggae, hiphop och soul. Genren på låtarna jag själv har skrivit hittills är finsk folkpop.

Den bästa läraren finns vid Akan

Jessica Lindahl är glad över att hon valde Akan, studierna är motiverande och roliga och hon gillar lärarna.

– Peik Holländer är den bästa läraren jag någonsin har haft! Även fast vissa delar av studierna har varit på distans detta år, så har det ändå gått bra. Vi har fått träffas och spela i mindre grupper några gånger i veckan.

– Musiken blir viktigare och mer betydelsefull för varje dag. Då jag började skriva egen musik var det som terapi och om det är någonting som tynger mig så hjälper det att sjunga. Jag har märkt att det är bra för mitt välmående att sjunga och spela varje dag.

Det bästa minnet från studierna är ett gig som skolan hade innan julen. Det var ett spännande projekt där de spelade live totalt 8 låtar tillsammans med bandet.

Jessicas tips till studerande som vill söka in till Akans musikprogram är att komma ihåg att förkunskapen inte är det viktigaste, utan en stark vilja och intresse för att lära sig räcker långt.

Drömmen om att våga uppträda

Efter studierna planerar Jessica att fortsätta med musiken. I hemmet finns den nödvändiga utrustningen och instrument för att spela in musik.

– Min största dröm är att få uttrycka mig som artist och våga uppträda, även fast det känns lite skrämmande ibland!


15.03.2021
 /