Lärkkullas sångfågel Simon erövrade Vegatoppen


Simon Kiuru, 21 år från Ekenäs, har studerat tre år på pop & rock utbildningen vid Lärkkulla i Karis, där sång är hans huvudämne och piano är hans biämne. Han visste tidigt vad han ville, och det var musikstudier vid Lärkkulla.

– Jag är bekant med Lärkkulla från förr, jag har alltid vetat att det är en bra skola. Det var min dröm redan i högstadiet att få komma hit, och så blev det. Jag fick kanske upp ögonen första gången för skolan i samband med att jag såg en konsert där några elever från skolan uppträdde.

Studierna vid Lärkkulla pop&rock

Från tidig ålder har Simon tyckt om musik, redan när han var 3-4 år började han sjunga. Som liten gick han i musiklekskola. Sedan dess har han hunnit spela både trummor och piano. I tonåren började Simon satsa mera på sången, och han började ta sånglektioner. Musiken betyder mycket för Simon, och det bästa han vet är att få uppträda med band.

– Det bästa är när man har fått vara ute och spela med ett band. Jag älskar att uppträda.

Via skolan har han fått bra kontakter, tycker Simon. Lärarna är kunniga och många har lång branscherfarenhet. Skolan ordnar även tillfällen där eleverna får kontakt med musiker utanför skolan.

– Varje vinter kommer en artist och håller en kurs i låtskrivning. Nu har vi de senaste gångerna haft Fredrik Furu på besök.

Drömmen om dansbandsmusik

Simons kontakter har även gett honom chansen att bekanta sig med kända dansbandsmusiker. Han har till och med fått uppträda som gästartist för en del dansband.

– Jag har fått gästspela med svenska och finlandssvenska dansband. Bland annat två österbottniska dansband – Tommys och Guns Rosor.

I samband med att han fick gästspela med Tommys, lärde han känna Tom Käldström. Simon skulle satsa på musiken, tyckte sångaren i Tommys. De behöll kontakten, och tack vare den blev Simon listetta på Vegatoppen med låten En slirig väg bland minnen.

– I fjol i vintras skickade Tom Käldström flera demon åt mig, och där hittade jag en låt som jag fastnade för. Den singeln kom ut till sommaren. Med den låten har jag tävlat på Vegatoppen, där den har varit på första plats flera gånger, och numera ligger den på tredje plats.

Drömmen är att få turnera med ett eget band, och få sjunga den musik han gillar. I den närmsta framtiden planerar Simon att fortsätta studera musik.

Jag kanske söker in till YA, alltså Yrkesakademin i Österbotten, till rytmmusik.